H Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών στη Ρόδο, στεγάζεται στο κτιριακό συγκρότημα της πρώην Σχολής Χωροφυλακής (Ιταλική Αρχιτεκτονική Μεσοπολέμου), το οποίο βρίσκεται έξω από τα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου. Τα κύρια κτίρια του συγκροτήματος, είναι τα κτίρια "7ης Μαρτίου", "Κλεόβουλος", "Υπατία". Το κτίριο "Κλεόβουλος" κατασκευάσθηκε κατά την περίοδο της Ιταλοκρατίας 1927-1930 και αποτελεί ενιαίο κτιριακό σύνολο με αίθριο και άξονα συμμετρίας κάθετο στους κτιριακούς όγκους, διερχόμενο από τα κύρια σημεία εισόδων στο κτίριο. Παραδόθηκε σε λειτουργία, το 2001, πλήρες ανακαινισμένο, για την στέγαση σύγχρονων χώρων διδασκαλίας, αιθουσών πολλαπλών χρήσεων, γραφείων και βοηθητικών χώρων. Δίπλα στο κτίριο "Κλεόβουλος" βρίσκεται το Κτίριο "Υπατία", το οποίο φιλοξενεί εργαστήρια χειρωτεχνικών μαθημάτων και φυσικών επιστημών. Το κτίριο "7ης Μαρτίου" κατασκευάσθηκε τα τελευταία χρόνια της Ιταλοκρατίας 1935-1939 με εμφανή την έλλειψη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της αρχιτεκτονικής της περιόδου. Μόλις πρόσφατα υπέστει συνολκή ανακάινιση. Τέλος, το κτίριο "Δ" κατασκευάσθηκε την περίοδο 1970-1973 και χρησιμοποιείται ως κυλικείο της Σχολής.
-
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑ – ΤΕΤΑΡΤΗ: 08.00 – 20.00
(ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ 10.00 – 19.00) ΤΡΙΤΗ – ΠΕΜΠΤΗ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 08.00 – 15.00
(ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ 10.00 – 14.00)
Κεντρική ιστοσελίδα: http://www.lib.aegean.gr
Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου ιδρύθηκε ταυτόχρονα με το Πανεπιστήμιο το 1984. Η χωροθέτηση των Σχολών και των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε πέντε νησιά καθόρισε τη διάρθρωση και τη φυσιογνωμία της βιβλιοθήκης, η οποία και προσέλαβε τη μορφή δικτύου Βιβλιοθηκών, με Παραρτήματα στα νησιά στα οποία λειτουργούν μονάδες του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Από την έναρξη της λειτουργίας της (1986) η Βιβλιοθήκη ανταποκρίθηκε με επιτυχία στην πρόκληση του συγκερασμού των αντίρροπων τάσεων, πρόκληση που επιβάλλει η γεωγραφική διασπορά των παραρτημάτων της και η ανάγκη ύπαρξης μίας ενιαίας Υπηρεσίας Βιβλιοθήκης, με κοινή πολιτική σε θέματα βιβλιοθηκονομίας και επεξεργασίας του υλικού, όπως και σε θέματα στρατηγικής, σχεδιασμού και ανάπτυξης. Προς αυτήν την κατεύθυνση συνέβαλε ιδιαίτερα, πέρα από την οργανωτική δομή της βιβλιοθήκης, και η χρήση αυτοματοποιημένου συστήματος διαχείρισης, το οποίο λειτουργεί σε περιβάλλον δικτύου, με κεντρική εγκατάσταση στην Μυτιλήνη. Η έδρα της Βιβλιοθήκης και η Κεντρική Υπηρεσία της βρίσκονται στη Μυτιλήνη, ενώ παραρτήματά της λειτουργούν, εκτός από τη Μυτιλήνη, στη Χίο, τη Σάμο, τη Ρόδο, τη Σύρο και τη Λήμνο. Η συλλογή της βιβλιοθήκης αποτελείται από 112.316 τόμους βιβλίων και 518 συνδρομές έντυπων επιστημονικών περιοδικών, συναφών με τα γνωστικά αντικείμενα των 6 Σχολών και των 18 Τμημάτων του Πανεπιστημίου.
Στις βασικές αυτές κατηγορίες υλικού πρέπει να προστεθούν και οι εξής ειδικές συλλογές:
• Συλλογή οπτικοακουστικών μέσων
• Βάσεις δεδομένων
• Εκδόσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας
• Διδακτορικές διατριβές.
Η συλλογή παρακολουθεί τη σύγχρονη βιβλιογραφία και περιλαμβάνει ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά βιβλία.Τα τεκμήρια που συγκροτούν τη συλλογή της Βιβλιοθήκης είναι καταχωρημένα στον on-line κατάλογο της Βιβλιοθήκης (Online Public Access Catalogue). Η αναζήτηση τους μπορεί να γίνει μέσω ειδικών τερματικών εγκατεστημένων στο χώρο της Βιβλιοθήκης, καθώς και από οποιοδήποτε άλλο χώρο εργασίας που έχει πρόσβαση στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης. Η ταξιθέτηση του υλικού γίνεται σε βιβλιοστάσια ανοικτής πρόσβασης.
Προσφερόμενες Υπηρεσίες
Σύμφωνα με τον Κανονισμό λειτουργίας της, η Βιβλιοθήκη λειτουργεί ως δανειστική για όλα τα μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, ενώ παρέχεται δυνατότητα χρήσης της και σε όλους τους ενδιαφερόμενους μελετητές. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του δικαιώματος του δανεισμού είναι η κατοχή κάρτας μέλους Βιβλιοθήκης, η οποία εκδίδεται από τη Βιβλιοθήκη, μετά την υποβολή σχετικής αίτησης από κάθε ενδιαφερόμενο. Εσωτερικός
Διαδανεισμός
Μέσω διαδανεισμού, οι χρήστες οιουδήποτε Παραρτήματος της Βιβλιοθήκης μπορούν να δανειστούν υλικό από τα υπόλοιπα Παραρτήματα. Παραγγελία άρθρων Οι χρήστες της Βιβλιοθήκης μπορούν να καταθέτουν στο οικείο Παράρτημα αιτήσεις παραγγελίας άρθρων περιοδικών τα οποία δεν υπάρχουν στη Βιβλιοθήκη. Η Βιβλιοθήκη, ως μέλος του Εθνικού Δικτύου Βιβλιοθηκών «ΕΡΜΗΣ» του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, προωθεί on line τη σχετική παραγγελία σε άλλες Βιβλιοθήκες – μέλη του Δικτύου και παραλαμβάνει το παραγγελθέν υλικό ταχυδρομικώς ή μέσω fax σε επείγουσες περιπτώσεις. Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Το δίκτυο της Βιβλιοθήκης παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης στον ενιαίο κατάλογο της Βιβλιοθήκης, στις βάσεις δεδομένων της (Science Citation Index, Premier, Books in Print κ.α.), στις βάσεις της HEALlink (Wilson Web και OCLC), καθώς και στα ηλεκτρονικά περιοδικά της Βιβλιοθήκης και τους διαθέτες της HEALlink. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μέσα από την ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης στο Διαδίκτυο.
-
Τηλ.: 22510 36117, 36118, 36175
Κεντρική ιστοσελίδα: http://www.aegean.gr/career
Το Γραφείο Διασύνδεσης είναι ένας θεσμός που έκανε την εμφάνισή του στο χώρο των Ελληνικών Πανεπιστημίων με κύριο στόχο τη διασύνδεση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με την Αγορά Εργασίας, την Παραγωγή και την Οικονομία γενικότερα. Άρχισε να λειτουργεί ως πρόγραμμα του Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. Ι ενταγμένο στο Β’ Κ.Π.Σ., και συνεχίζει τη λειτουργία του στο πλαίσιο του Γ’ Κ.Π.Σ. Μέσα από το θεσμό του Γραφείου Διασύνδεσης παρέχεται η ευκαιρία, αφενός στους οικονομικούς φορείς να γνωρίσουν και να εκτιμήσουν τις δυνατότητες των αποφοίτων των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης και αφετέρου στους φοιτητές και αποφοίτους να ενημερωθούν για τις ανάγκες των ελληνικών εργοδοτικών φορέων σε επιστημονικό και τεχνολογικό προσωπικό, καθώς και για τις τάσεις στην αγορά εργασίας.
Στόχος του Γραφείου Διασύνδεσης είναι η παροχή συμβουλευτικών και ειδικότερων υπηρεσιών, προκειμένου οι φοιτητές να προσεγγίσουν ομαλά τη μελλοντική τους σταδιοδρομία και να αναζητήσουν εργασία εναρμονισμένη με τις γνώσεις που αποκόμισαν από τις σπουδές τους.
-
Στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών της Ρόδου λειτουργούν πλήρως οργανωμένα Εργαστήρια Πληροφορικής κοινής χρήσης από όλα τα τμήματα, συν μια αίθουσα πληροφορικής του Εργαστηρίου Μαθηματικών, Διδακτικής τους & Πολυμέσων, αποκλειστικής χρήσεως από το Τμήμα μας. Τα οργανωμένα Eργαστήρια Πληροφορικής, υποστηριζόμενα από ένα σύγχρονο Κέντρο Δικτύων & Τηλεπικοινωνιών (N.O.C.) είναι απαραίτητα για να προσφέρουν στους φοιτητές τη δυνατότητα να αναπτύξουν δεξιότητες στο χειρισμό των Νέων Τεχνολογιών, είτε ως εργαλείου υποβοήθησης της διδασκαλίας, είτε ως αντικειμένου διδασκαλίας.
Τα εργαστήρια του Πανεπιστημίου του Αιγαίου στη Ρόδο είναι ένας προσφιλής χώρος για τους φοιτητές. Με το πολύ διευρυμένο ωράριο λειτουργίας τους (9.00 πμ μέχρι πολύ αργά τη νύχτα) είναι χώρος τόσο Εργασίας, όσο και Επικοινωνίας/ Ψυχαγωγίας. Τα εργαστήρια χρησιμοποιούνται σαν αίθουσα διδασκαλίας για όλα τα μαθήματα Πληροφορικής καθώς επίσης και για μαθήματα που βοηθούνται με την χρήση των υπολογιστών (κοινωνιολογία, στατιστική, μαθηματικά κ.λ.π.).
Επιπρόσθετα, στη Πανεπισμιακή Μονάδα της Ρόδου όπως και στις λοιπές Μονάδες του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τα τελευταία χρόνια έχει οργανωθεί και λειτουργεί σύγχρονη αίθουσα τηλεδιασκέψων/τηλεδιδασκαλίας.