Κοινωνικό φροντιστήριο
Ο φορέας Δήμος Ρόδου, κύριος του Έργου, σε συνεργασία με το, Εργαστήριο «Ψυχολογίας, Παιδαγωγικών Ερευνών και Μέσων στην Εκπαίδευση» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου την πραγματοποιεί το προγράμματος με τίτλο «Κοινωνικά Φροντιστήρια» στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου «Επιχειρησιακού προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής υλικής συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής βοήθειας προς τους απόρους» (ΤΕΒΑ) 2014-2020 της Κοινωνικής Σύμπραξης Ρόδου με κωδικό ΟΠΣ 5000222 Κατηγορία Δαπάνης «ΤΕΒΑ_ Συνοδευτικά Μέτρα».
Κύριος σκοπός της κοινωνικο-παιδαγωγικής παρέμβασης αποτελεί η ενίσχυση των πολιτικών ένταξης/ενσωμάτωσης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (άποροι) στην κοινωνικοοικονομική ζωή της πόλης της Ρόδου. Το Πρόγραμμα αποτελεί καινοτόμο παρέμβαση στο πλαίσιο των πολιτικών, αλλά και των μεθόδων και πρακτικών, που προωθεί ο Δήμος Ρόδου στον ευαίσθητο τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής, Μέριμνας και Αλληλεγγύης.
Σκοπός της συνεργασίας είναι η δημιουργία των Κοινωνικών Φροντιστηρίων με στόχο την δωρεάν παροχή ενισχυτικής διδασκαλίας σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των οικογενειών εκείνων που είτε εμπίπτουν στα κριτήρια που απαιτούνται για τη χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
Στο πλαίσιο της συνεργασίας το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης αξιοποιώντας τους φοιτητές του, οργανώνει κοινωνικο-παιδαγωγικές δράσεις με στόχο τη στήριξη μαθητών με εκπαιδευτικές ανάγκες ή /και αναπηρίες.
Η ενισχυτική διδασκαλία ως παιδαγωγικό εργαλείο, εφαρμόζοντας πρακτικές διδασκαλίας και μάθησης, θα βελτιώσει την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσα από την αξιοποίηση της δυνατότητας παροχής πρακτικής εμπειρίας στους φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης με διδασκαλίες σε μικρού αριθμού ομάδες μαθητών.
Επιστημονικά Υπεύθυνος
Αλιβίζος (Λοΐζος) ΣοφόςΚοινωνικό φροντιστήριο Σύντομη παρουσίαση
Βίντεο για το Κοινωνικό φροντιστήριο
Φωτογραφίες
Δράσεις για υποστήριξη παιδιών Ρομά στον σχολικό γραμματισμό
Στο διάστημα 2010-2019 (μέχρι την επιβολή πρώτου Lockdown στην Ελλάδα) στο πλαίσιο του μαθήματος «ΥΔ0009 Εισαγωγή στον Γραμματισμό» (διδάσκουσα: Καθηγήτρια Ελένη Σκούρτου) οι φοιτητές/τριες είχαν την επιλογή αντί τελικής γραπτής εξέτασης ή τελικής γραπτής εργασίας να λάβουν μέρος σε δραστηριότητες υποστήριξης παιδιών Ρομά στον σχολικό γραμματισμό καθ΄ όλο το διάστημα του εξαμήνου.
Ανά ακαδημαϊκή χρονιά στο πιο πάνω διάστημα 70-120 φοιτητές/τριες έλαβαν μέρος σε αυτές τις δραστηριότητες.
Τα καθήκοντά τους ήταν τα εξής:
– Υποστηρικτικές δραστηριότητες σχολικού γραμματισμού στο σχολείο ή/και στο σπίτι
– Τήρηση ημερολογίου δραστηριοτήτων
– Προτροπή να διερευνήσουν τις γνώσεις που έφερναν τα παιδιά Ρομά στο μάθημα, ώστε να στηρίξουν τον σχολικό γραμματισμό σε αυτές.
– Αποτύπωση τι έμαθαν οι ίδιοι/ες οι φοιτητές/τριες από αυτή την εμπειρία.
Η εμπειρία της επαφής με παιδιά με ονοματεπώνυμο, τους γονείς τους (επίσης με ονοματεπώνυμο) και την υπόλοιπη οικογένεια, αλλά και την κοινότητα ήταν μία πολύ σημαντική εμπειρία κριτικής προσέγγισης σε στερεότυπα βαθιά ριζωμένα. Το σημείο που έκανε τη διαφορά είναι ότι στη θέση μίας αφηρημένης έννοιας, μίας ταμπέλας, μίας ομάδας υπήρχαν πραγματικοί άνθρωποι ως πρόσωπα.
Από την άλλη πλευρά, ήταν πολύ σημαντική, επιστημονικά και κοινωνικά, η διαπίστωση ότι οι φοιτητές/τριες μας είχαν μεγάλη δυσκολία να ανιχνεύσουν προηγούμενες γνώσεις. Το στερεότυπο του γραμματισμού αποδείχτηκε πιο βαθιά ριζωμένο απ’ ό,τι το αρνητικό κοινωνικό στερεότυπο για τους Ρομά.
Για κάποιους/ες φοιτητές/τριες η εμπειρία αυτή τους/τις οδήγησε μετά το πέρας του εξαμήνου και αφού δεν είχαν πλέον υποχρέωση να συνεχίσουν την υποστήριξη των παιδιών Ρομά σε εθελοντική βάση.
Για άλλους/ες φοιτητές/τριες η εμπειρία αυτή ήταν η αιτία να ζητήσουν συμμετοχή στο κοινωνικό φροντιστήριο και να συνεχίσουν από αυτό το πόστο να δουλεύουν με παιδιά από ευάλωτες ομάδες.
Για κάποιους/ες αποφοίτους μας η εμπειρία αυτή βοήθησε στην πρόσληψή τους σε προγράμματα σχετικά με την υποστήριξη παιδιών Ρομά στον τόπο καταγωγής τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις υποστηρίξαμε τους/τις αποφοίτους μας με σχετικές βεβαιώσεις και συστατικές επιστολές.
Γλωσσική διδασκαλία σε πρόσφυγες
Στο Εργαστήριο Γλωσσολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου υλοποιήθηκαν/υλοποιούνται οι εξής δράσεις με στόχο την πολύπλευρη στήριξη των προσφύγων (παιδιών και ενηλίκων) που διαμένουν στη Ρόδο:
(1) Μαθησιακή στήριξη για παιδιά πρόσφυγες
(2) Μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες πρόσφυγες
(3) Διδασκαλία γλώσσας και στήριξη παιδιών προσφύγων στα σχολεία του νησιούΣε όλη τη διάρκεια των δράσεων είχαμε αγαστή συνεργασία με τα μέλη της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ (UNHCR). Από το 2018, η συνεργασία αυτή επισημοποιήθηκε με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, σε συνεργασία και με τις Διευθύνσεις Α/βαθμιας και Β/βαθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου.
(1) Μαθησιακή στήριξη για παιδιά πρόσφυγες
Η συγκεκριμένη δράση υλοποιήθηκε από το Μάρτιο του 2016 μέχρι Μάιο 2019, σε τρεις διακριτές φάσεις:
1η φάση: Μάρτιος 2016- Ιούνιος 2016. Πραγματοποιήθηκαν σε καθημερινή βάση μαθήματα Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας, δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης, καθώς και προετοιμασία των παιδιών προσφύγων για το σχολείο στον πρόχειρο καταυλισμό διαμονής τους (παλιά σφαγεία) στην πόλη της Ρόδου.
2η φάση: Σεπτέμβριος 2016-Ιούνιος 2017. Κατά τη φάση αυτή, προσφέρονταν σε καθημερινή βάση μαθήματα Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας σε παιδιά προσφύγων, και επίσης στήριξη/προετοιμασία για το σχολείο.
3η φάση: Νοέμβριος 2017-Μάιος 2019. Υποστήριξη των παιδιών στο σχολείο / σε σχέση με το σχολείο (βλ. και πιο κάτω).(2) Μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες πρόσφυγες
1η φάση: Δεκέμβριος 2016-Ιούνιος του 2017. Σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού για ενήλικες πρόσφυγες στον χώρο του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας του ΠΤΔΕ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τα μαθήματα στους ενήλικες γίνονταν από τη Μαριάνθη Οικονομάκου, Επίκουρη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του ΠΤΔΕ, η οποία συνεπικουρείτο από τον Φώτη Κατσιγιάννη, αραβόφωνο τότε φοιτητή και πλέον απόφοιτο του ΤΜΣ. Τα υλικά που χρησιμοποιούσαν, προέρχονταν από ποικίλες πηγές και ήταν ειδικά σχεδιασμένα για τη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας σε μετανάστες και σε πρόσφυγες, ενώ σταδιακά δημιουργήθηκε επιπλέον πολύγλωσσο υλικό από την ομάδα διδασκόντων, με τη συνδρομή των ίδιων των προσφύγων, σύμφωνα με τις αυξημένες ανάγκες.
2η φάση: Οκτώβριος 2017-Δεκέμβριος του 2020. Τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας συνεχίστηκαν και τα ακαδημαϊκά έτη 2017-2020 με μία διευρυμένη ομάδα εθελοντριών και από τα τρία τμήματα της Σχολής. Για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, που προέκυψαν από τη συνύπαρξη εκπαιδευόμενων με διαφορετικό επίπεδο γλωσσομάθειας και εκπαιδευτικές ανάγκες, λειτούργησε από την αρχή περίπου του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018 και δεύτερο τμήμα για πιο προχωρημένους στην ελληνική γλώσσα. Σε αυτό δίδαξαν η Αρετή Σαρρή, Φιλόλογος ΠΕ02 με ειδίκευση στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες/στριες και σπουδές στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και ο Δημήτρης Κόκκινος, ΕΔΙΠ και μέλος του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας.Τα μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας προσφέρονται στο Εργαστήριο Γλωσσολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου (κτήριο «7ης Μαρτίου», Δημοκρατίας 1, Ρόδος).
(3) Διδασκαλία γλώσσας και στήριξη παιδιών προσφύγων στα σχολεία του νησιού
1η φάση: Ιανουάριος 2017- Ιούνιος 2017. Με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους και, καθώς ο αριθμός των προσφύγων στον καταυλισμό μεγάλωνε, η εγγραφή των παιδιών σε σχολικές μονάδες του νησιού κρίθηκε επιβεβλημένη. Πραγματοποιήθηκαν έτσι συναντήσεις της επιστημονικής συντονιστικής ομάδας των δράσεων με Σχολικούς Συμβούλους, Διευθύντριες/τές σχολικών μονάδων, τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Δωδεκανήσου και τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου. Από κοινού αποφασίστηκε η εγγραφή των προσφυγόπουλων και αμέσως μετά έγινε κάλεσμα για εθελοντική δράση μαθησιακής ενίσχυσης και στήριξης παιδιών που θα φοιτούσαν σε συγκεκριμένο Δημοτικό Σχολείο της Ρόδου. Στην αρχή έγινε επιμόρφωση των φοιτητών/φοιτητριών και ενημέρωσή τους για το πλαίσιο που δόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με το «Πρόγραμμα Εκπαίδευσης των Δομών Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων» αναφορικά με τη διδασκαλία της Γλώσσας και των Μαθηματικών. Οι φοιτητές/φοιτήτριες εκδήλωσαν τη διαθεσιμότητά τους και έτσι καταρτίστηκε πρόγραμμα με συγκεκριμένες ώρες και ημέρες κατά τις οποίες θα παρεχόταν βοήθεια (ανά δύο άτομα).
2η φάση: Οκτώβριος 2017 -Απρίλιος 2019. Με την έναρξη των ακαδημαϊκών ετών 2017-2018 & 2018-19, και αφού ξεκίνησαν τα μαθήματα, στάλθηκε εκ νέου πρόσκληση στους φοιτητές και τις φοιτήτριες που είχαν συμμετάσχει τον προηγούμενο χρόνο εθελοντικά στο Πρόγραμμα Στήριξης των παιδιών προσφύγων σε Δημοτικά Σχολεία της Ρόδου. Ενεργοποιήθηκαν φοιτητές/τριες από τις προηγούμενες δράσεις μας, αλλά και νέοι/ες φοιτητές/τριες που ενδιαφέρονταν να συμμετάσχουν.Σημείωση:
Υπογραμμίζεται η μεγάλη συμμετοχή εθελοντών και από τα τρία τμήματα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, ειδικά στις δράσεις για παιδιά. Μεγάλη και η συμμετοχή εθελοντών, κυρίως από το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών (ΤΜΣ), στις δράσεις για ενήλικες. Ευκαιρία για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες της Σχολής να έρθουν σε επαφή με πολύγλωσσα περιβάλλοντα γλωσσικής εκμάθησης και ενισχύσουν τις γνώσεις τους στην αραβική –και όχι μόνο- γλώσσα.Πηγές:
UNHCR, Greece
Ροδιακή, Δελτίο τύπουΚαινοτόμες δράσεις εθελοντισμού στον χώρο της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης
Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) υλοποιεί, στηρίζει και συμμετέχει ενεργά σε δράσεις ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης (ΕΑΕ). Μία καινοτόμα δράση για το παιδί με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρίες και την οικογένειά του είναι το Ψυχοπαιδαγωγικό Πρόγραμμα «+Δημιουργώ για την Οικογένεια και το Παιδί με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες».
Κύρος σκοπός τους προγράμματος είναι η δημιουργική απασχόληση και εκπαίδευση παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, σχολικής ηλικίας, καθώς και η κάλυψη της ανάγκης των γονέων για λίγο ελεύθερο και προσωπικό χρόνο. Κύριος άξονας και στόχος του προγράμματος είναι η συμμετοχή φορέων και ατόμων σε εθελοντική βάση και λειτουργεί με βάση τη μεθοδολογία της εργασίας ενός «δικτύου». Η φιλοσοφία του δικτύου εστιάζεται στην προσπάθεια να εμπλέξει την κοινότητα πάνω σε ένα πρόβλημα, ώστε να δώσει μία διαφορετική ευκαιρία σε αυτόν/ήν που αναζητά βοήθεια και ταυτόχρονα, το δίκτυο ενθαρρύνει τη δημιουργία δεσμών.
Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν εκτός από τους θεσμικά εμπλεκόμενους/ες, που αποτελούν και τους συντονιστές του προγράμματος, οι ακόλουθοι φορείς: 1) Ο Δήμος Ρόδου: Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Ρόδου και 2) Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου – Εργαστήριο Ψυχολογίας, Παιδαγωγικών Ερευνών και Μέσων στην Εκπαίδευση: Επιστημονικά υπεύθυνη, Ομάδα συνεργατών και Εθελοντές/τριες φοιτητές/τριες του ΠΤΔΕ (Πρωτόκολλο Συνεργασίας ΠΤΔΕ και Δήμου Ρόδου από 25/7/2017 έως 31-5-2019, Αρ. Πρωτ. 14/58513, 25/07/2017].
Χρόνος και τόπος διεξαγωγής: δύο ώρες την εβδομάδα, σε χώρους εντός και εκτός του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Επίσης, το ΠΤΔΕ έχει ποικίλες καινοτόμες συμμετοχές σε δράσεις ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Ενδεικτικά αναφέρονται:
– 2ήμερο εκδηλώσεων «Μάθε για μένα και ας σχεδιάσουμε για όλους» (24 & 25 Οκτωβρίου 2016), που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Ρόδου με το Γραφείο Εθελοντισμού, τον Δωδεκανησιακό Σύλλογο Τυφλών και την Εθελοντική πρωτοβουλία «Παρέα εν δράσει». Η συμμετοχή του ΠΤΔΕ αφορούσε στην αρωγή της υλοποίησης των δράσεων, που περιλάμβαναν: (1) ενημέρωση, (2) παρακολούθηση βιωματικών εργαστηρίων: προσομοίωσης κινητικότητας τυφλών, προσομοίωσης κινητικότητας παραπληγικών και παρουσίαση των αθλημάτων της ξιφασκίας και του τένις με αμαξίδιο, και (3) ενεργή συμμετοχή σε αγώνες ΑμΕΑ.
– 5ήμερο πρόγραμμα «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» (28 Νοεμβρίου – 2 Δεκεμβρίου 2016), που συνδιοργάνωσαν Το Χαμόγελο του Παιδιού, ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Δωδεκανήσου, το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου με τη στήριξη του Δήμου, της Περιφέρειας, της Σχολής Νοσηλευτικής και του ΠΤΔΕ. Το πρόγραμμα υλοποίησε προληπτική ιατρική και οδοντιατρική σε 300 μαθητές/τριες της Ρόδου. Οι φοιτήτριες του ΠΤΔΕ απασχολούσαν με παιχνίδια εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας τους μαθητές και τις μαθήτριες σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
– Εγκαίνια του Κέντρου Κοινότητας (28 Μαΐου 2018), -το ΠΤΔΕ συμμετείχε με δικό του τραπέζι. Η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Ρόδου τίμησε και επιβράβευσε το τμήμα για τη συνέργειά του σε δράσεις στον χώρο της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.
– Δράση «Συμμετέχω – Διασκεδάζω – Προσφέρω» (25 Οκτωβρίου 2017), το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης οργάνωσε το βιωματικό δρώμενο με δημιουργική απασχόληση «Εξερευνώντας τη Διαφορετικότητα… σε Πολύχρωμες Σελίδες». Η δράση απευθυνόταν σε παιδιά, αλλά και σε όσους/ες είχαν ακόμη το παιδί μέσα τους, με στόχο τη γνωριμία με χαρακτήρες με διαφορετικότητα, όπως αποτυπώνονται στα παιδικά βιβλία. Η γνωριμία έγινε μέσα μία πρωτότυπη εξερεύνηση όπου όλοι/ες άκουσαν αλλά και δημιούργησαν αφηγήματα με ήρωες με διαφορετικότητα μέσα από ποικίλες μορφές δραστηριοτήτων: φιλαναγνωστικές δράσεις, βιωματικές δραστηριότητες, δημιουργικά παιχνίδια και γραφή, εικαστικά/ζωγραφική, δραματοποίηση, παιχνίδια ρόλων δημιουργικά παιχνίδια και γραφή, εικαστικά/ζωγραφική, δραματοποίηση, παιχνίδια ρόλων.
– Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Ρόδου (2017 – σήμερα), μέσα από το οποίο σχεδιάζονται και υλοποιούνται επιτυχημένες πρωτοβουλίες για τις ευάλωτες ομάδες πολιτών, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών δράσεων για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους και το ΠΤΔΕ συμμετέχει ενεργά και αποτελεσματικά.
Δράση στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Ρόδου
Η δράση στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας αναπτύχθηκε σε δύο φάσεις: 2012-2016 (συντονισμός Καθηγήτρια Ελένη Σκούρτου) και 2016-2019 (μέχρι το κλείσιμο των σχολείων λόγω πανδημίας) (συντονισμός Μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια Ασημίνα Τσιμπιδάκη).
Στο διάστημα 2012-2016 φοιτητές/τριες μας απασχολήθηκαν εθελοντικά στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας παρέχοντας διδακτική στήριξη στα παιδιά των εκπαιδευομένων (κυρίως γυναικών) του σχολείου, ώστε οι γονείς να παρακολουθούν απρόσκοπτα τα μαθήματα.
Έτσι, οι γονείς με μικρά παιδιά μπορούσαν πλέον να έρχονται στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας μαζί με τα παιδιά τους. Εκεί τους περίμεναν φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Αιγαίου (από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, το Τμήμα Επιστημών προσχολικής Αγωγής & του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού και το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών), για να βοηθήσουν τα παιδιά με τα μαθήματα του σχολείου, να κάνουν μαζί τους δημιουργικές δραστηριότητες, αλλά και να λειτουργήσουν διαμεσολαβητικά προς το Διευθυντή και τη Ψυχολόγο του σχολείου, όταν ένιωθαν ότι κάποιο παιδί χρειαζόταν εξειδικευμένη υποστήριξη.
Πέρα από αυτό, υπάρχει και ένα πολλαπλασιαστικό όφελος για όλους, που είναι απτό, ποιοτικά και ποσοτικά μετρήσιμο:
• Οι ενήλικοι μαθητές/τριες του ΣΔΕ μπορούσαν να έρθουν στο σχολείο και απρόσκοπτα να παρακολουθήσουν τα μαθήματα, χωρίς το άγχος φύλαξης των παιδιών τους
• Τα παιδιά των μαθητών είχαν επίβλεψη και υποστήριξη στα μαθήματά τους και, επιπρόσθετα, ευκαιρίες για εμπλοκή σε δημιουργικές δραστηριότητες
• Οι φοιτητές/φοιτήτριες είχαν μοναδική ευκαιρία πρακτικής άσκησης και εξοικείωσης με διαφορετικές μορφές εκπαίδευσης
• Οι εκπαιδευτικοί μπόρεσαν να επιτελέσουν καλύτερα το έργο τους, αφού οι μαθητές/μαθήτριες μπορούσαν να συμμετέχουν, αντί να απουσιάζουν.Στο διάστημα 2016-2019 συνεχίστηκε η δράση στο πλαίσιο των μαθημάτων της μόνιμης Επίκουρης Καθηγήτριας Ασημίνας Τσιμπιδάκη και στο πλαίσιο πολλαπλών δράσεων εθελοντισμού που η ίδια συντονίζει. Το πνεύμα, ο στόχος και το είδος δραστηριοτήτων των φοιτητών/τριών μας παρέμεινε το ίδιο: δημιουργική απασχόληση και βοήθεια στα μαθήματα των παιδιών των εκπαιδευομένων γονέων, ώστε αυτοί να παρακολουθούν απρόσκοπτα τα μαθήματα.
Επισκόπηση Δράσεων