Το πρόγραμμα σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου προσπαθεί να εξασφαλίσει ακαδημαϊκή ποιότητα, παρέχοντας σε θεωρητικό επίπεδο τις βάσεις που χρειάζεται ο σύγχρονος εκπαιδευτικός της Α’βάθμιας εκπαίδευσης στα κύρια γνωστικά αντικείμενα των ανθρωπιστικών, κοινωνικών και θετικών επιστημών. Καλύπτει όλο το φάσμα των επιστημών της αγωγής, από την παιδαγωγική θεωρία και τις θεωρίες μάθησης, έως την κοινωνιολογία της εκπαίδευσης και την κλινική και γνωστική ψυχολογία. Καλύπτει επίσης τις ανθρωπιστικές, τις κοινωνικές και τις θετικές επιστήμες, δίνοντας όμως έμφαση σε εκείνα τα γνωστικά πεδία που επικεντρώνονται στη λεγόμενη «διδακτική μετατόπιση» των επιστημονικών γνώσεων, δηλαδή στη μετατροπή τους σε αντικείμενα του σχολικού προγράμματος (Διδακτική της Γλώσσας, Διδακτική των Μαθηματικών, Διδακτική της Φυσικής, Διδακτική της Ιστορίας).
Το Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ανταποκρινόμενο στις διαρκώς μεταβαλλόμενες παραμέτρους της εκπαίδευσης, συνδυάζει την εμπεριστατωμένη και κριτική γνώση στα πεδία των ανθρωπιστικών, κοινωνικών και θετικών επιστημών με νέα γνωστικά αντικείμενα όπως οι νέες τεχνολογίες, η δίγλωσση εκπαίδευση, η περιβαλλοντική εκπαίδευση κ.α. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε νέες μεθοδολογικές προσεγγίσεις πάνω σε εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά ζητήματα. Το Πρόγραμμα Σπουδών εντάσσει νέα γνωστικά αντικείμενα στο βαθμό που αυτό υπαγορεύεται από τα σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα. Η προσέγγιση μεγάλου φάσματος επιστημονικών πεδίων παρέχει τη δυνατότητα επίτευξης περισσότερων, αλλά ισότιμων ως προς το αποτέλεσμα, συνθέσεων ατομικού προγράμματος σπουδών, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις ατομικές κλίσεις και τα ενδιαφέροντα των φοιτητών – φοιτητριών στο πλαίσιο γενικών κατευθύνσεων.
H κατάρτιση του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών (ΠΠΣ) αποτελεί την πρωταρχική διαδικασία στο σχεδιασμό του Τμήματος. Το ΠΠΣ διαμορφώνεται από την Επιτροπή Σπουδών του Τμήματος σε συνεργασία με τους διδάσκοντες, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των φοιτητών, τη διαδικασία αξιολόγησης των μαθημάτων και τις εξελίξεις στον επιστημονικό χώρο της εκπαίδευσης.
Το κάθε μάθημα έχει συγκεκριμένο αριθμό διδακτικών μονάδων ο οποίος υπολογίζεται στη λήψη του πτυχίου από το Τμήμα. Από το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 έχει εφαρμοστεί στο Τμήμα και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς Ακαδημαϊκών Μονάδων (ECTS), σύμφωνα με το Ν.3374/2005 (ΦΕΚ 189 τ. Α/02-08-2005), το Ν. 3549/2007 (ΦΕΚ 69 τ.Α/20-03-2007) και το ΦΕΚ 1466 τ. Β’/13-08-2007.
Οι ως άνω προϋποθέσεις λήψης Πτυχίου εφαρμόζονται για τους πρωτοετείς φοιτητές που εισήχθησαν κατά το Ακαδημαϊκό Έτος 2013-14.
Η διάρκεια των σπουδών στο Τμήμα είναι 4 ακαδημαϊκά έτη, τα οποία είναι χωρισμένα σε 8 ακαδημαϊκά εξάμηνα:
- Τα πρώτα 5 ακαδημαϊκά εξάμηνα περιλαμβάνουν παρακολούθηση θεωρητικών και εργαστηριακών μαθημάτων, σεμιναρίων και ερευνών.
- Κατά το 6ο εξάμηνο, 7ο και 8ο εξάμηνο των σπουδών οι φοιτητές πέραν των μαθημάτων συμμετέχουν και στη διενέργεια Πρακτικών Ασκήσεων (Π.Α.), οι οποίες είναι θεσμοθετημένες στο Π.Σ. του Τμήματος και αντιστοιχούν σε συγκεκριμένο αριθμό διδακτικών μονάδων που υπολογίζονται στις διδακτικές μονάδες που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου.