Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Δ.Ε.) του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τη σημερινή μορφή του ιδρύθηκε το 1984 μαζί με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (ΠΔ 83/1984, ΦΕΚ 31/20-03-1984) και αποτελεί συνέχεια της Παιδαγωγικής Ακαδημίας της Ρόδου που βρισκόταν σε λειτουργία από το 1947. Σημαντικό σταθμό για την ιστορία του τμήματος αποτελεί το 1997, όπου με το Προεδρικό Διάταγμα 316 (Π.Δ. 316(2), ΦΕΚ 223/4-11-1997) ιδρύεται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου η Σχολή Ελληνικών και Μεσογειακών Σπουδών (πλέον Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών – Σ.Α.Ε.) στην οποία εντάσσεται και το Π.Τ.Δ.Ε.
Στόχοι του Προγράμματος Σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι:
- Να προσφέρει σύγχρονες, καινοτόμες και ευέλικτες σπουδές στις Επιστήμες της Αγωγής, προσαρμοσμένες στις ευρύτερες επιστημονικές, κοινωνικές και επαγγελματικές ανάγκες.
- Να καλλιεργήσει στους/στις φοιτητές/τριες και μελλοντικούς/ες εκπαιδευτικούς πνεύμα ελεύθερης αναζήτησης της γνώσης, συλλογικής προσπάθειας και δημοκρατικής συμπεριφοράς.
- Να συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη της ανθρωπιστικής παιδείας, στο σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως επίσης στην κοινωνική και οικολογική ευαισθητοποίηση των αυριανών εκπαιδευτικών και πολιτών.
- Να καταστήσει τους/τις φοιτητές/τριες φορείς βελτίωσης της κοινωνικής ζωής και της εξισορροπημένης ανάπτυξης του τόπου τους.
- Να καλλιεργήσει στους/στις φοιτητές/τριες του το αίσθημα της ατομικής και συλλογικής ευθύνης απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα και τις κοινωνικές ανισότητες.
- Να συμβάλει στην καλλιέργεια πνεύματος φιλίας και συνεργασίας και στην προώθηση της αλληλοκατανόησης και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών και των πολιτισμών.
- Να τους παρέχει τα εφόδια για την ανάπτυξη της αυτενέργειας, της προσωπικής έκφρασης και της κριτικής ικανότητας των μαθητών/τριων τους.
Παράλληλα το Τμήμα επιδιώκει:
- Την εκπαίδευση και εμβάθυνση στις βασικές έννοιες όλων των συνιστωσών της εκπαίδευσης.
- Τη θεμελίωση της θεωρίας μέσα από την πειραματική εμπέδωση που παρέχουν τα εργαστήρια και την πρακτική εξάσκηση σε συνθήκες σχολείου.
- Την ενημέρωση στα σύγχρονα θέματα και προβλήματα της Παιδείας.
- Την καλή προετοιμασία των φοιτητών/τριων για ενδεχόμενη συνέχιση των σπουδών τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο.
- Σε μεταπτυχιακό επίπεδο, την υποστήριξη ερευνών διεθνούς κύρους, σε συνεργασία με άλλα ιδρύματα και Πανεπιστήμια.
- Την κατάρτιση στη χρήση των νέων τεχνολογιών και άλλων σύγχρονων εργαλείων εκπαίδευσης.